Szeretne válaszokat kapni a leggyakoribb nyomdai szakszavakra és azokra a fogalmakra amik a gyártáshoz szükségesek?

Reméljük segítségére leszünk benne!

Az alábbi gyakran ismételt kérdések merülnek fel leggyakrabban az ügyfelek részéről.

Ha többet szeretne megtudni a nyomdai kifejezésekről, szakszavakról, akkor tekintse meg a nyomdai szótár oldalunkat, ahol betűrendbe szedve ismerheti meg a nyomdai alapfogalmakat.

Mennyibe kerül a szállítás?
A megrendelés értékétől, a nyomdai anyag terjedelmétől és a kiszállítási helyszíntől függően tudunk árakat adni a szállítási költségekre. Adott esetben ez akár díjmentes is lehet!

Hogy kell leadni az anyagot?
Jellemzően elektronikus úton kapjuk meg az anyagot. Az e-mail küldés esetén max. 10-12 MB nagyságú anyagokat küldjenek, ennél nagyobb anyag esetén, használanak óriásfálj küldő oldalakat (pl. Wetransfer) Fontos! Az elektronikusan leadott anyagokba nem nyúlunk bele, ezért az anyag tartalmáért a megrendelő felel.
Egyéb esetben a személyes anyagleadás a megfelelő, mert ilyenkor biztosan szükség van a leadott anyag közös átnézésére.

Milyen formátumban adjam le az anyagot?
Ún. Press Ready PDF-et kérünk. (kompozit pdf, min. 300 dpi felbontás).  Továbbá lehetőség van egyéb formátumban is leadni az anyagot (pl. kép), de ez esetben gyakori a minőségi romlás. Ebben az esetben igyekszünk felhívni az Ügyfél figyelmét erre, de nem kötelességünk ellenőrizni őket.

Mik ezek a számok a szineknél (4+0, 1+1)?
Azt jelenti hogy hány szín egymásra nyomásával alakul ki a végső nyomat. Tehát 4+0 szín azt jelenti, hogy 4 db nyomdai alapszín (cián, magenta, sárga, fekete festék) egymásra nyomása történik. 4+0 gyakorlatilag a színes nyomást jelenti, de csak a papír egyik oldalán. Ha mindkét oldalon színes a nyomat az 4+4 szín. Az 1+1 mindkét oldalon egy szín nyomását jelenti és alapvetően fekete színnel. AZ egy szín nyomás jelenthet direkt színt is (PANTONE) aminek ofszet- vagy szita technológiával/nyomásnál van jelentősége.

Mi ez P288 vagy Pantone 288?
A nyomdaiparban szabványosított színskálát használnak a színek azonosítására. Ez a Pantone színskála 288-as színére utal. A színskálát nyomdafesték-gyártóknál lehet vásárolni, vagy nyomdánkban is megtekinthető.

Mik ezek a megnevezések (belív, előzék, táblaborító, fedél) ?
A belív egy kiadvány belívpapírját jelenti. Az előzék a belíveket köti össze a könyvtáblával. A táblaborító a keménytáblás könyv táblájára kasírozott (felragasztott) színesen nyomott, majd általában fóliázott papírt (120-150 gr) jelenti. A fedél a puhatáblás könyv színesen nyomott, majd általában fóliázott kartont (250-300 gr)

Mit jelent a 80 gr?
A papír súlyát jelenti négyzetméterenként. Minél nagyobb a szám, annál vastagabb, erősebb papírról van szó. 40-200 gr-ig papírról, 200-tól kartonról, 400 gr felett papírlemezről beszélünk.

Mit jelent az 1/1 tábla (2 mm lemez)?
A könyvtáblára kasírozzák fel a táblaborítót és a könyvtáblához 2 mm vastag könyvlemezt használnak.

Mi a különbség az ofszet és a műnyomó papír között?
Az ofszet papír felülete érdesebb és elsősorban egyszínes nyomatokra alkalmas. Műnyomó papírok felülete sima és főleg színes, igényes nyomatokra használják.

Mit az a kilövés?
A kiadvány oldalainak elhelyezése az nyomtatandó íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

Szeretettel várjuk kérdéseit és érdeklődését!

Elérhetőségek:

További információk:

MIÉRT MINKET?…

 

100% MINŐSÉG GARANCIA

EGYEDÜLÁLLÓ ÁR GARANCIA

HATÁRIDŐ GARANCIA

INGYENES TANÁCSADÁS

AKÁR INGYENES GRAFIKAI TERVEZÉS

AKÁR INGYENES KISZÁLLÍTÁS

Célunk, hogy segítsünk ügyfeleinknek eligazodni a nyomdaipari technológiák között, ezzel segítve őket a legjobb megoldás megtalálásában, mely a célnak megfelelő minőséget biztosítja a legjobb áron.

SOS AJÁNLATKÉRÉS >> 100% MINŐSÉG GARANCIA, ÁRGARANCIA, HATÁRIDŐ GARANCIA